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Questions and Answers (Q&A) Relating to the International Medical Device 

Manufacturers Association (IMEDA) Code of Ethical Conduct for Interactions with 

Healthcare Professionals 

Clause 2 (Contractual Arrangements) 

Q1: "Contractual arrangements with Healthcare Professionals should include guarantees and 

assurances of Healthcare Professional that provided to the Company services are not in direct or 

indirect conflict of interest between his employment / job duties at the main place of work and 

such services provided by a Healthcare Professional to the Company, as well as provisions on 

responsibilities of Healthcare Professional to disclose the information about arrangements with 

the Company to the Healthcare Professional’s institution or his another employer in the manner 

prescribed by the rules of his institution and / or by applicable law...".  

The law does not obligate an HCP to disclose information about research and/or educational 

contracts executed by the HCP with companies. Isn't this requirement of the Code excessive?  

A1: This provision requires that a contract include a clause obligating an HCP to disclose 

information about the contractual arrangement to the institution that employees the HCP or to 

another employer in the manner prescribed by the regulations of the institution and/or applicable 

laws. We therefore believe that if the relevant disclosure procedure is not provided by the 

regulations of the relevant institution or applicable laws during the effective term of the 

contractual arrangement, failure by the HCP to disclose information about the contractual 

arrangement to the institution that employs the HCP will not constitute a formal violation of this 

provision of the Code.  

At the same time, it should be noted that disclosure of such information by the HCP practically 

eliminates situations where an HCP could be accused—in the absence of clearly formulated 

requirements with respect to scientific and pedagogical activity of the HCP—of unduly receiving 

and concealing income from companies or violating the requirements of Article 75 of the Federal 

law “On the Fundamentals of Health Protection of the Citizens in the Russian Federation” that 

obligates the HCP to inform management about a potential conflict of interest. 

Q2: "... If applicable laws, regulations or institutional rules specifically require disclosure to  a 

different body, in this  case disclosure should be made in accordance with the applicable laws, 

regulations or rules". 

In what cases should a contractual arrangement for services between an HCP and a company be 

approved by an external oversight agency? Which agency possesses this authority? 

A2: The acting legislation does not currently provide for cases in which a contractual 

arrangement like this would have to be approved by an external agency and does not specify the 

agency that possesses or will possess the relevant authority. At the same time, general oversight 

of compliance by HCPs with the applicable laws governing the fundamentals of public 

healthcare in the Russian Federation currently belongs to the competence of agencies of the 

Federal Service of Surveillance in Healthcare (Roszdravnadzor).  
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Q3: What is the meaning of "extravagant travel arrangements", "lavish meals", and "reasonable 

expenses"? 

А3: The meaning of the terms "extravagant travel arrangements", "lavish meals", and 

"reasonable expenses" is defined by the economic rationale of such expenses and the nature of 

services provided under the contract (for instance, business class tickets may be justified for 

long-distance flights, while business class tickets for short flights may constitute an extravagant 

travel arrangement), and also according to internal regulations and limits established for these 

kinds of expenses at a certain company (for instance, corporate regulations may allow buying 

sleeping car tickets or only compartment car tickets; business class tickets for flights shorter than 

8 hours, etc.). 

  

Clause 3 (Third Party Educational Programs) 

Q4: "Such grants should be made only following a written request from the conference 

organizer…". Can a request sent via email be considered a written request?  

A4: If the request has arrived from the official email address of the event organizer and signed 

by an authorized representative on behalf of the organizer, this request can be considered a 

written request. At the same time, we recommend following up with hardcopy requests on any 

requests sent via email.  

 

Q5: " Companies cannot directly or through third parties provide any contrary to current 

legislation support to specific Healthcare Professionals for participation in such conferences, as 

well as cannot cover their travel, accommodation and other expenses" – Does this mean that it is 

impossible to arrange for a HCP to attend the Congress?  

A5: What is meant in this case is that companies cannot cover the expenses of HCPs for 

participation in the conference directly or through third parties (which include travel agencies, 

distributors, etc.). However, the conference organizers themselves may direct a portion of funds 

received from companies toward covering reasonable expenses for organizing the participation 

of HCPs in such conferences (including economically reasonable travel expenses of HCPs 

traveling along a straight route to the event venue and back, reasonable meal and accommodation 

costs). At the same time, event organizers may enlist third parties to this end, who may act on 

behalf of the event organizers. Companies may also provide educational grants to nonprofit 

organizations, which may be used by such nonprofit organizations, among other things, to cover 

reasonable expenses for organizing the participation of HCPs in third-party educational 

programs. 
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Q6: A conference organizer has asked a company to transfer payment to a third company. Is 

this acceptable? 

A6: We believe that organizing an event belongs to the exclusive competence of the event 

organizer and that this organizer should cover all organizational costs using its own funds, 

including funds received as part of educational grants provided by companies. Transfers by 

companies of funds intended as an educational grant for the event organizer to any third parties 

at the request of the event organizer, provided that they are justified and properly documented 

(including a contractual arrangement between the event organizer and such third party whose 

subject matter is consistent with the goals for which the relevant grant has been provided, and 

also existence of current monetary obligations of the organizer to such third party under this 

contractual arrangement, a payment instruction duly issued by the organizer for the company to 

transfer a portion of funds payable by the company to the organizer as a grant to the relevant 

third party as payment of the organizer's obligations to such third party under such contractual 

obligations) remain at the discretion of the company, but is highly undesirable because in certain 

circumstances oversight agencies may not recognize such payments as grants. Moreover, such 

mutual settlements are bound to create tax assessment complications.  

It also stands to mention that Russian law allows only nonprofit organizations to execute a 

donation (grant) agreement. 

 

Q7: What is the recommended way to arrange meals and refreshment beverages for event 

participants? 

A7: The recommended form of meals is an open or standing buffet. 

 

Q8: How can companies keep track of spending to verify that conference organizers do not 

spend funds on undue rewards for HCPs? 

A8: For a proper accounting of expenses, the relevant contracts should obligate organizers to 

submit an expense report along with photocopies of documents proving that grant funds have 

been used for the purposes intended (the contract with the organization / institution on whose 

premises the conference was arranged and a photocopy of the payment order; cash receipts, etc.).  

 

Clause 4 (Company-Organized Education and Training) 

Q9: Is it always prohibited to hold events in resort hotels and at other recreational venues? 

A9: Events may be held in hotels located in a resort area if this choice of venue is warranted by 

its proximity to the permanent address of work or residence of the majority event participants, or 

if the company's overall expenses for holding this event in such a hotel will be much lower than 

expenses for holding the event at any other venue, provided that the hotel specialization is 
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business-oriented (which includes the availability of the required number of conference halls 

with enough seats and also accompanying equipment for conferences and other research and 

educational events, etc.) and not recreational (health rehabilitation) or exclusively designed for 

resort stay. At the same time, organization of HCP participation in such an event must not 

involve providing recreational, health rehabilitation, and/or entertainment services to healthcare 

professionals.  

If there are sufficient grounds and reasons for holding events at such venues, the company must 

prepare an appropriate justification prior to choosing such venues. 

 

Q10: " Companies cannot provide contrary to current legislation financial support to individual 

Healthcare Professionals for participation in such Training and Education programs, including  

cover their travel, accommodation and other expenses." 

In other words, financial support is allowed as long as it does not contrary to the law, for 

example by executing a contract with a healthcare institution. What other forms of financial 

support are also possible in this case? 

A10: Payment of funds to an HCP outside contractual arrangements indicated in Clause 2 of the 

Code is prohibited by law and inadmissible. 

In the presence of direct prohibition for HCPs to receive gifts from Companies, when the 

Company directly or through its representative covers expenses for participation by individual 

HCPs in educational events outside contractual arrangements indicated in Clause 2 of the Code 

may constitute a gift in certain circumstances and, therefore, a violation.  

Meanwhile, when the company executes a contract with a healthcare institution as described in 

Paragraph 3, Clause 4 of the Code, this does not constitute providing financial support to an 

individual HCP and does not contravene applicable laws. Nonetheless, this example is not a 

limit. Legal practice may identify other forms of finacial support for an HCP's participation in an 

educational event (without payment of funds to the HCP), which do not constitute a gift and, 

therefore, do not contravene applicable laws.  

We believe that, given the direct prohibition for an HCP to receive funds or gifts from 

companies, applicable laws do not currently make it possible for companies to provide direct 

financial support, including payment of funds, to individual HCPs for purposes of their 

participation in educational events when such support is provided outside the framework of 

contractual arrangements indicated in Clause 2 of the Code. Meanwhile, when the company 

executes a contract with a healthcare institution as described in Paragraph 3, Clause 4 of the 

Code, this does not constitute providing financial support to an individual HCP and does not 

contravene applicable laws. 
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Q11: Don't the provisions of Clause 4 of the Code restricts the ability of HCPs to participate in 

training and acquisition of new knowledge of vital importance, which is an integral part of the 

general process by which the HCP is providing educational services under contracts for 

educational services executed with this HCP? In other words, HCPs need first to acquire 

knowledge on how to use innovative products and then convey this knowledge to other HCPs, 

which is why participation of HCPs in the relevant trainings is interconnected and constitutes an 

integral part of the process of providing educational services. 

А11: Participation by HCPs in training and acquisition of new knowledge, including by 

participating in educational activities, if this is provided for and expressly stipulated in the 

contract for educational services executed with the HCP and is an integral part of the process of 

providing educational services under such contract, does not fall under Clause 4 of the Code and 

is governed by the provisions of Clause 2 "Contractual Arrangements".  

 

Clause 5 (Sales and Promotional Meetings) 

Q12: Clause 5 of the Code does not contain provisions similar to those in Clause 4 to the effect 

that companies may not provide financial support in contravention of the law to individual HCPs 

for purposes of their participation in product and service sales and promotional meetings. We 

believe, however, that this clause should include the same restrictions. Could you clarify this 

aspect? 

A12: Absolutely. In light of the fact that HCPs are subject to general restrictions when it comes 

to receiving gifts and funds from companies and their representatives, the provisions of Clause 4 

of the Code to the effect that companies may not provide financial support to individual HCPs in 

contravention of applicable laws also apply to product and service sales and promotional 

meetings indicated in Clause 5 of the Code. 

 

 Clause 7 (No Gifts or Entertainment)  

Q13: Are souvenirs considered to be gifts? 

A13: Yes, they are. Everything that has a material value is considered to be a gift. 

 

Q14: Are pens and notepads, memory flash-drive sticks with the company's logo included in the 

package of Congress documents considered to be gifts? 

A14: If the notepad and pen are not expensive and are distributed as stationery for making 

writing down information at the conference, they are not considered to be gifts. At the same 

time, if a pen is an expensive item and constitutes a certain value, transfer of this pen can be 

interpreted as a concealed gift by the company to the HCP. 
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As for memory flash-drive sticks, if they are not expensive either and if they store exclusively 

materials pertaining to the event, this memory stick can be considered an integral part of the 

event materials. At the same time, it is preferable for the memory size of this memory flash-drive 

stick to be roughly equivalent to the size of event materials stored on it. An empty memory stick, 

even one that is relatively cheap, or an expensive memory stick with a large memory size (that 

significantly exceeds the memory needed to store the event materials) can be considered a gift. 

  

Q15: Is it allowed to give away pens and memory flash-drive sticks at the exhibition booth (part 

of the congress), as long as they are given away to everybody?  

A15: We believe that inexpensive pens bearing the company logo or other advertising can be 

used as advertising materials and distributed together with other advertising. At the same time, to 

rule out the risk of potential ambiguous interpretation, we recommend not giving such pens away 

to participants, but placing them visibly in the booth so event participants could approach the 

booth and take such pens on their own if they wish to do so. As for memory flash-drive sticks, if 

they are inexpensive, distributed as advertising materials, and store exclusively the relevant 

advertising information about the company and, if possible, are write-protected to prevent such 

information from being overwritten with other data, such memory sticks can be considered 

advertising material. At the same time, an empty memory stick, even one that is relatively cheap, 

or an expensive memory stick with a large memory size (that significantly exceeds the memory 

needed to store the event materials) and is not write-protected to prevent such information from 

being overwritten with other data, can be considered as a gift. 

 

Q16: If a company representative has known an HCP for a long time, is he or she allowed to 

make a personal gift to the HCP not in the capacity as an employee of the Company? 

A16: Applicable laws do not restrict gift-giving by individuals to HCPs, except in the cases 

where gifts are made by individuals who are patients of such HCPs (or relatives of such patients) 

and/or representatives of the relevant companies, and with respect to HCPs who are public or 

municipal servants – also gifts associated with their official position or performance of their 

official duties. However, given the fact that it is fairly difficult to establish clearly that at the time 

of presenting the gift to an HCP the company employee was not acting as a company 

representative but as a private individual, there is a high probability that the fact of the HCP 

receiving such a gift could be interpreted as a violation of the prohibition to receive gifts from 

companies and their representatives, especially so when the HCP during his duty has interacted 

in any way with such a company employee or if the HCP's work is directly associated with 

specific medical devices manufactured by the company that employs this employee.  

 

 

Clause 9 (Demonstration and Evaluation Products) 
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Q17: "Companies can provide Medical Technologies to nonprofit medical institutions free of 

charge for demonstration and evaluation purposes..." 

What is meant by "nonprofit medical institutions"? Can samples (evaluation products) be 

provided to private clinics? 

A17: A nonprofit healthcare institution is any healthcare institution falling under the definition of 

a nonprofit organization. Considering that gifts between commercial organizations are prohibited 

under civil law, free transfer of samples or other products from a commercial organization to a 

commercial healthcare institution, including to private clinics, may be interpreted as a violation 

of this prohibition. 

 

  

 

 

 

 

 


